Hae

Kotisivujen päivittäminen

Uusien verkkosivujen ja verkkopalveluiden kehittämisen lisäksi minulta tiedustellaan usein, voisinko auttaa WordPress-sivuston päivittämisessä. Useimmiten vastaukseni on ”ilman muuta”, mutta ennen sitä on hyvä selvittää tarkemmin, mitä kysyjä päivittämisellä tarkoittaa.

Mitä tarkoitetaan WordPress-kotisivujen päivittämisellä?

Päivityksellä voidaan tarkoittaa puhujasta riippuen esimerkiksi sivuston tekstisisällön päivittämistä, uusien rakenne-elementtien luomista, tai WordPressin ytimen ja lisäosien versiopäivitysten ajamista, tai jopa kaiken kattavaa ulkoasu-uudistusta.

WordPress-sivuston sisällön ja rakenteen päivittäminen

WordPress on monipuolinen julkaisualusta, jolla kotisivut tai verkkopalvelu voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan vaihtoehdot kannattaa valita tarpeen, omien taitojen ja mieltymysten mukaan. WordPressille on tarjolla useita ”bage builder”-tyyppisiä rakennustyökaluja, jotka tarjoavat vaihtoehdon sivuston asettelun luomiseen, jopa ilman koodaustaitoja.

Nykyään WordPressin oma koko sivuston kattava editori voidaan laskea kuuluvaksi tähän rakennustyökalujen ryhmään. Yksittäisen sivun tai artikkelin sisällön ja asettelun editoimisen lisäksi sen avulla on mahdollista luoda sivuston rakenne-elementit eli sivupohjat otsakkeelle, eri sisältötyypeille ja sivuston alapalkille. Suosinkin tämän WordPressin oman työkalun käyttöä aina kuin mahdollista, sillä sen avulla vältetään mahdolliset yhteensopivuusongelmat ja haasteet kolmannen osaouolen sivustorakentajalisäosien versiopäivitysten yhteydessä. WordPressin oma editori on myös laajennettavissa uusilla elementeillä, ja kehitän näitä elementtejä asiakkaiden tarpeiden mukaan.

WordPress-ohjelmiston ja lisäosien päivittäminen

WorPress on palvelimella, eli verkkoon kytketyllä tietokoneella, pyörivä ohjelma, jota kehitetään jatkuvasti Automattic-yrityksen ja WordPress-yhteísön voimin. Se saa säännöllisesti isompia ja pienempiä päivityksiä, jotka paikkaavat bugeja ja tietoturva-aukkoja, sekä parantavat olemassaolevia ominaisuuksia tai lisäävät kokonaan uusia. Samantyyppisiä päivityksiä saavat myös sivustolle asennetut lisäosat ja ulkoasuteemat.

WordPress sisältää itsessään automaattipäivitysominaisuuden, joka päällä ollessaan hoitaa WordPress-ohjelmiston, teemojen ja lisäosien päivittämisen. Automaattipäivittäjä osaa tarkkailla päivityksen yhteydessä koodin ajossa tapahtuvia virheitä, ja sellaisen sattuessa pyrkii palauttamaan vanhan version. Tämä ei kuitenkaan auta niihin vikoihin, jotka eivät tule esiin virheinä koodin suorituksessa. Näistä selkeämpänä sivuston ulkoasun muuttuminen siten, että sen voi tulkita sivuston rikkoontumiseksi.

Monet WordPress-ylläpitoon keskittyneet palvelinpuolen palveluntarjoajat ovat luoneet WordPressin sisäänrakennetun automaattipäivittäjän sijaan omia prosessejaan, joissa sivustosta otetaan kuvankaappaus ennen ja jälkeen päivitysten. Näillä automaatiolla pyritään saamaan kiinni myös päivityksistä aiheutuvat ulkoasua rikkovat viat. Nämä toimivatkin pääsääntöisesti oikein mainiosti, mutta olen huomannut niiden puuttuvan myös suunnitellun mukaisiin ulkoasupoikkeamiin. Tällöin sivusto vaatii manuaalisen päivityksen, jonka tulee myös pitää sisällään varmuuskopion ottamisen sivustosta tietokantoineen sekä päivitystestauksen testiympäristössä ennen tuotanto- eli live-sivuston päivitystä.

Tarjoaako Sivuseppä manuaalisia WordPress-alustapäivityksiä palveluna?

En itse tarjoa palveluna sivuston säännöllisiä ohjelmistoversiopäivityksiä, eli esimerkiksi kuukausittain tapahtuvaksi sovittua prosessia, jossa kävisin ottamassa varmuuskopion, testaamassa päivitykset staging-sivustolla ja sen jälkeen päivittämässä tuotantosivuston.

Vaikka en tarjoa säännöllisiä ylläpitopalveluja, käyn tekemässä päivityksiä asiakkaideni sivustoille tilanteissa, joissa käytössä on automaattinen päivitystyökalu, tai asiakas päivittää sivustonsa pääsääntöisesti itse, mutta päivtysten tekemisessä tarvitaan syystä tai toisesta apua. Tällainen syy voi olla vaikka se, että automaattipäivittäjä on havainnut prosessissaan virheen tai asiakkaan omat päivitystesti testiympäristössä on epäonnistunut. Näissä tapauksissa lähden selvittämään vian aiheuttajaa sekä auttamaan päivitysten loppuunsaattamisessa.


Kirjoittaja on Mikko ”the Sivuseppä” Mörö
Ota Mikkoon yhteyttä sähköpostilla mikko@sivuseppa.fi

Moro, mitä mahdat etsiä?